CompetitieHet laatste NieuwsNBB

Pilot NBB: Versneld innemen van de bal

De Nederlandse Basketball Bond start dit seizoen met de pilot “versneld innemen van de bal”. De regel is bedoeld om het spel te versnellen en spelers sneller te laten schakelen van offense naar defense en andersom. De regel “versneld innemen van de bal” houdt in dat bij een overtreding (zoals lopen en second dribbel) de speler de bal niet hoeft te checken bij de scheidsrechter, maar direct mag innemen en doorspelen. Deze regel geldt niet als:

  • Er sprake is van een fout, want dan dient de scheidrechter dit aan te geven bij de tafel.
  • Als er bij de tafel door een van teams (coach) tijdig een time out of wissel is aangevraagd.
  • In de laatste twee minuten van de wedstrijd.

De pilot start direct vanaf de start competitie in de U12 Eredivisie. Na de herindeling wordt de pilot ook in andere poules uitgevoerd. Onze vereniging en de coaches van de teams in de betreffende poules worden in het najaar 2023 nader geïnformeerd door de NBB. De NBB zal zorgen voor beeldmateriaal en uitleg voor geïnteresseerden.

De effecten van de regel worden gemonitord. Bij een succesvolle uitkomst van de pilot is het doel om in seizoen 2024-2025 deze regel op brede schaal in te voeren.