Archief

Winst en domper voor Lay Back

Vrijdag 14 december, thuisspelend in De Reeve, heeft Lay Back heren 1 de basketbalwedstrijd tegen Arta heren 2 (Steenwijk) ruim gewonnen met 74-36. Hoewel er alle reden was om een dergelijke winst te vieren was er ook een domper voor Lay Back, omdat de uitstekend spelende Bert van der Steeg de wedstrijd al in de eerste kwart moest staken met een vervelende blessure, een gescheurde wenkbrauw. Omdat de volgende wedstrijd pas medio januari is hopen we dat hij tegen die tijd weer voldoende hersteld is.

Dan de wedstrijd zelf. Dat Lay Back moeite heeft om uit de startblokken te komen is al in eerdere wedstrijden gebleken. Toch eindigde de eerste kwart verassend, met weinig punten en zelfs een minimale achterstand (11-12) tegen de nummer een-na-laatst van de competitie. Hier speelde ook mee dat Kampen nog even zijn draai moest vinden tegen Arta dat in de zone-verdediging speelde. Dit is een zeer statische verdediging, waarbij snelle balcirculatie met schot-dreiging nodig is om zo ook voldoende ruimte te creëren onder het bord voor een inside score. Lay Back had in de enige verloren wedstrijd van dit seizoen tegen Volic (Putten) ook een zone-verdediging tegenover zich gehad. Daarom was hier tijdens de training, o.l.v. Mark van der Tas, extra aandacht aan besteed. In de tweede en derde kwart wierp dit duidelijk zijn vruchten af. Aan het eind van de tweede kwart was de tussenstand namelijk al 33-27 in het voordeel van Lay Back. In de derde kwart zette Kampen echt aan en viel de nieuwe aanvalsstrategie op zijn plek. Wederom onder aanvoering van guard Martijn Mulder, met 21 punten (waaronder een driepunter) de topscorer van deze wedstrijd, en de met vier driepunters uitstekend op schot zijnde Leon Liefers (14 punten), werd Arta helemaal zoek gespeeld. Inside-scores van Mathijn van Zon (15 punten) en rake schoten van buiten wisselden elkaar af. In de derde kwart kreeg Kampen slechts 8 punten tegen en zette daar 31 punten tegenover. Ook was er weer een spetterende dunk van Cédric Njeumen (10 punten), inmiddels zijn visitekaartje en altijd leuk voor het publiek. De derde kwart eindigde met 64-29. In de laatste kwart liet Lay Back de wedstrijd wat meer lopen en gaf enkele spelers de gelegenheid wedstrijdervaring op te doen, zoals de goed spelende Wim van Oossanen en Patrick van de Wetering. Tegelijk was bij Arta het beste er echt wel af. Het resultaat was een minimale score van 10-7 in deze laatste kwart. Waar Lay Back eerder opzag tegen een zone-verdediging kijkt Kampen er nu naar uit, zeker als Guido Faas, ook een uitstekend driepunt-schutter, weer mee kan doen.

De volgende wedstrijd, op 12 januari tegen Rebound ’73 heren 3 (Harderwijk), is een uitwedstrijd.Op 25 januari speelt Lay Back weer thuis in De Reeve, tegen B.A.S. heren 2 (Biddinghuizen), om 21.15 uur. In de uitwedstrijd eerder in de competitie won Lay Back met 49-67 van B.A.S..